17 Ağustos 2010 Salı

İkinci durak; Andora


Turumuzun ikinci durağı 450 km2'lik minicik bir devlet olan Andoraydı..

Andora, Fransa - İspanya arasında, denize kıyısı olmayan, Pirene dağlarının ortasında çok küçük ama bağımsız bir ülke. Birleşmiş Milletler ve birçok uluslararası kurumda da temsil ediliyorlar. Ülke, 1200'lerden itibaren Fransa-İspanya ortaklığı ile yönetilmiş, Andora’nın bugünlere kadar bağımsız kalmasında bu güç dengesi başrolü oynamış. Devlet başkanlığı (bugün de sadece sembolik olarak devam etse de) İspanya’nın Urgell şehri Katolik Piskoposu ile Fransa Cumhurbaşkanı arasında paylaşılıyor.

Bölgenin en büyük duty-free alışveriş merkezİ. Gelir kaynağı turizm ve alışveriş olan Andora'da kışın ise kayak turizmi ön planda. Kişi başına gelir Avrupa Birliği ortalamasının epey üzerindeymiş.



Andora’ya ulaşmanın tek yolu karayolu; tren ve havaalanı yok. Sınır kontrolü var. İspanya-Fransa arasında sınır kontrolleri kalkmış durumda ama Andora'nın komşuları tarafından sıkıca kontrol edilen sınırları var, çünkü Andora’da gümrük ya da gelir vergisi yok. Herşeyin fiyatı komşu ülkelerden nerdeyse %30-40, bizden ise %50-60 daha düşük, devasa duty-free shoplardan oluşan bir ülke.Öğleden sonramızı geçirdiğimiz ülkede tüm alışverişmerkezleri turistlerce talan edilme durumundaydı:))




Ortasından bir nehir geçen derin bir vadiye kurulmuş.
Ülkeyi çevreleyen Pirene dağları ile bulutların buluşması ise görülmeye değerdi!!!

















Şehirde altında mağaza olmayan apartman yok gibi. Avrupa'nın Dubai'si olan ülkede yok yok...Andora'da dolaşacak pek bir yer yok.Eski şehir bölümünde dar birkaç sokak, 1200'lerde kurulmuş bir kilise ve parlamento binası var.
















Sonraki durağımız; Toulouse...

6 yorum:

  1. işte gitmesek de görmüş olduk:)

    YanıtlaSil
  2. aaaaaaaah ahh ruhumm çok özendirdin şu an beniii :))

    YanıtlaSil
  3. Canımcım, iyi misin?

    Nerelerdesin?

    YanıtlaSil
  4. Sazanım iyiyim.gibi...Bu ara biraz yoğun geçiyor.işler yoğun, ben yoğunum, kafam dolu...imkansız ama tatil istiyorum...biraz karışık günler geçti..hep yazmak istiyorum ama toparlayamadım bir türlü..en iyisi seyahat yazmaya devam...
    ama okuyorum, takipteyim bilesin:)

    YanıtlaSil
  5. Es-Selam olsun gönülden :)
    Öncelikle emeğinize,yüreğinize sağlık.Bu tarz paylaşımlar çok hoşuma gidiyor.Öznel cümleler,derin bakış açıları yazıya ruh katıyor.
    Andora'ya gelince ne tevafuk ki dün arkadaşımın eşi iş icabı oraya doğru yola çıktı.Pek bilinen bir yer olmadığından mütevellit burada okuyunca,fotoğraflara bakınca sürpriz oldu :)
    Devamını dilerim,sevgi ile..

    YanıtlaSil
  6. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ediyorum:)
    Evet Andora küçücük bir kent ama konumu, dağların arasında olması, yoldaki manzaralar muhteşem...ve maalesef biz bayanlar için özellikle alışveriş cenneti:)
    sevgiler

    YanıtlaSil