8 Haziran 2010 Salı

Avrupa kültür başkenti sular altında....


Avrupa Kültür Başkenti kavramı ilk kez, 1980’lerde ortaya çıkmıştır.

Dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri’nin önerisinin Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi tarafından benimsenmesiyle Avrupa kültürüne değer katan, Avrupa’ya katkı sağlayan kentlere verilmeye başlanan bu unvana ilk kez 1985’te Atina sahip olmuştur.

Bu unvan, 1985-2000 yılları arasında AB’ye üye ülkelerin kentlerinden birine verilmiştir. 2000 yılına gelindiğinde ise, yeni bin yıl nedeniyle, Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem aynı yılda birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlanmıştır.

İstanbul’un, Avrupa Kültür Başkenti yolculuğu da, yeni bin yıl nedeniyle, AB adayı olan ülkelerin kentlerine Avrupa Kültür Başkenti unvanı verilme kararıyla birlikte başlamıştır.

13 Kasım 2006 günü Avrupa Parlamentosu’nun görüşü ve Avrupa Birliği Kültür Bakanları Konseyi’nin onayıyla İstanbul’un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu ilan edilmiştir.

İstanbul neden Avrupa Kültür Başkenti seçildi?

İstanbul, coğrafi konumu ve binlerce yıllık kültürel mirasıyla, dünya metropolleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.Türkiye’nin bir aynası olan İstanbul, her geçen gün, yalnız İstanbullular için değil, tüm dünya için bir çekim alanı, bir kültür ve sanat merkezi niteliği kazanmaktadır.

...........

bugünse kültür başkentimiz sular altında..
hayat durdu, geride kalan sadece sabah işe gitmek üzere evinden çıkan suçsuz günahsız işçinin sele kapılıp giden cansız bedeni ve onun için yanan ailesi..
biz ne mi yaptık??
bugün üzüldük, 'ah' dedik 'vah' dedik..
birkaç gün sonra devlet büyüklerimiz gibi bizlerin de unutacağı felaketzedeler...

bir sonraki sel felaketine kadar unutulacak; alt yapısız yolsuz,kanalsız,dere kenarındaki gecekondularla yaşamaya mahkum megakent, kültür başkenti İstanbul !!!

istanbul böyleyse anadolumuzun diğer kentlerine ne demeli?????



(kaynak:istanbul2010.org.tr)

7 yorum:

  1. yarın güneş açsın daha çabuk unutulur.

    YanıtlaSil
  2. insanların evlerini gördüm, içler acısıydı komançi..

    YanıtlaSil
  3. türk insanının unutmadığı sindiremediği birşey varmı ki? hala böbürleniriz yaa işte ben buna çok sinir oluyorum dev aynasından bakıyoruz.Allah ramet eylesin vatandaşımıza ailesine sabır versin.bende o bölgedeydim ve hakikaten feciydi ortalık.

    YanıtlaSil
  4. myurt
    Aminnn...
    söylenecek o kadar şey varki ama boşa konuşuyoruz maalesef, sonuç hiç değişmiyor, hep beraber unutup yaşamaya devam ediyoruz..

    YanıtlaSil
  5. dün korku filmi gibiydi...dilerim daha kötüleri yaşanmaz bu yeşili azalmıiş, sırf betondan oluşan, altyapısız şehirde

    YanıtlaSil
  6. yine de güzeldir yağmur...herşey rağmen..
    özür dilerim, biraz alakasız oldu ama.....biraz edebi yaklaştım galiba:)
    yağmurun suçu yok:)

    iyi olur iyi inş..hayat işte...

    YanıtlaSil